Tipy na podcasty se sportovní tématikou

8 tipů na podcasty s běžeckou a jinou sportovní tématikou

 

Stovky, tisíce rozhovorů se známými i méně známými sportovci, ale jak vybrat ten, který vás bude bavit od prvního až do posledního slova? Je těžké zorientovat se, a proto hledáme inspiraci všude možně. Podcasty se staly součástí naších životů. Dnes vám přináším moje nejoblíbenější epizody se sportovní tématikou. 

 

Sport je naše vášeň, dokonce životní styl. Při běhu jsme se seznámili a doběhli jsme spolu až k oltáři. Teď běžíme společný životní ultramaraton s prvky překážkového běhu. Proto začneme s běžeckou tématikou.

1. Štartovacia čiara

Jeden z prvních podcastů, který se věnuje běžecké tématice ze všech stran. Pochází od našich sousedů a jeho hosté jsou extrémně zajímaví. Věnuje se především světu ultra běhu avšak občas zabrousí k výživě, regeneraci. Každý příběh je originální a velice zajímavý.

Pozornost si rozhodně zaslouží epizoda s Jiřím Čípou. Jeden z našich nejlepších trailových běžců, z kterého pokora stříká. Nenajdete ho na sociálních sítích a i na závodech ho potkáte zřídka. Poslechněte si o jeho cestě k běhu a úspěších, které dosáhl.

Epizodu najdete zde: https://open.spotify.com/episode/2xnl0sJYPbDQQVnCPqDCQ

2. The Buca Talks 

U sousedu ještě chvíli zůstaneme, ale opět se zaměříme na českého hosta. Martina rozebírá ve svých podcastech především ženská témata. Mluví se sportovkyněmi, psychology, osobnostmi, ale i běžnými smrtelníky nebo jen tak rozjímá v nedělních podcastech. Do pozornosti dávám rozhovor s běžkyni, kterou všichni dobře známe – Marcelou Joglovou. Epizoda je nahraná ještě před olympiádou a je příjemným rozhovorem pro ty, kteří hledají motivaci vydržet při tom co milují, nebo hledají svůj cíl.

Epizoda je zde: https://open.spotify.com/episode/7HPN5plwmlEHUdHGrqgp6e

Pokud Vás zajímá život Marcely z více úhlů pohledu rozhodně doporučuji krátkou epizodu Bez Frází, kde mluví o svém boji s bulimií.

https://open.spotify.com/episode/6HojhRPsgtT6T51MY2FZbx

O svém životě vypráví v článku „Deset let“  který najdete zde: https://www.bezfrazi.cz/pribehy/marcela-joglova/deset-let

 

3. Makej Vole!

Další podcast, který se věnuje především běhu je od Honzy Dvořáčka - Trailrun.cz, který zpovídá běžce, trenéry ale i sportovce z jiného ranku.

Nejemotivnější epozida, kterou by měl slyšet každý nejen běžec je se Zdeňkem Hruškou. Zdeněk mimo svého tréninku, závodů mluví otevřeně i o ztrátě svého blízkého přítele, který tragicky zahynul na jedné z tras loňského UTMB.

Zdeňkovo povídání najdete zde: 

https://open.spotify.com/episode/4348YwuyGkCsYU34JUNKDq

4. Domov o tom nezavolám

Krátké hovory Lenky Vacvalové vás provedou její cestou Severní stezkou, kterou proběhla self-support. Mluví o radostech, ale i strastech, které ji cestou potkaly.

Epizody na sebe navazují a dovolím si říct, že je zhltnete po cestě do práce, školky nebo při vaření.

https://open.spotify.com/show/1odCuIPLangxhW72T6N0yc

Kvůli dlouhodobému problému s nohami nemůžu nějaký čas běhat, novou lásku jsem našla v jízdě na kole. Ráda bych Vám představila podcast Ze života v sedle - Posedla

5. POSEDLA 

Protože když jednou sednete na kolo stanete se posedlý. Kluci Martin a Jirka se ve svém podcastu věnují cyklistice ze všech stran. Zvou hosty z řad profesionální cyklistiky, komunit, ale i odborníky z jiných oblastí například aromaterapie. Co má aromaterapie a sport společného si můžete v jednom díle taky poslechnout. Pokud vás alespoň trochu zajímá jízda na kole nenechte si tento podcast ujít.

Do popředí dávám epizodu s Janem Novotou, který mluví o tréninků dětí i dospělých a jakým způsobem k němu přistupovat.

Jste zvědaví? Měli byste být, tak neváhejte a klikněte sem:

https://open.spotify.com/episode/1mDx8qEJGaTWeyHjCdZ5q

6. BEZ FRÁZÍ

Tento podcast si zaslouží samostatnou odrážku. Věnuje se sportu ze všech stran. Často odhaluje křivdy, které se staly našim vrcholovým sportovcům. Otevřeně bez servítky, tak jak to je. Díl, který ve mě neustále rezonuje, se věnuje financování českého sportu.

Pokud vás zajímá tato stránka sportu nenechte si ujít tuhle epizodu:

https://open.spotify.com/episode/6OfSkDlkfyE84G51PjyyV

7. Výklus Podcast Denníka N

Ano, denníka, jedná se o další Slovenský podcast ze světa atletiky.

Zde byste si neměli nechat ujít epizodu o Emilovi Zátopkovi: https://open.spotify.com/episode/7zAQIzqfMQCrcDDpkvZhvC

8. Adela a Sajfa

Ze slovenských podcatů resp. Sportovně zaměřených epizod vybírám také podcast Funradia, kde si známa dvojice Adéla a Sajfa zvou různé hosty. Jedním z nich byl i Matej Tóth, nejčestnější sportovec, kterého jméno zašpinila dopingová aféra a on tvrdě bojoval za jeho očištění. Povedlo se a držitel zlaté medaile z Olympiády v Londýně mohl startovat opět na Olympiádě v Pekingu.

O jeho náročné cestě plné pokory se dozvíte zde:

https://open.spotify.com/episode/0l0PEMPj6DNvCOPsqIXMy

 Pokud se vám některá z mých vybraných epizod líbila napište mi to do komentáře :). Těším se na váš feedback a přeji příjemný poslech!
Jo a aby vám nevypadávala sluchátka z uší nezapomeňte si pořídit některou z našich čelenek, najdete je zde: Č E L E N K Y